Izberite

Kontakt

Društvo pesnikov slovenske glasbe

Banovci 2, 9241 Veržej

E-pošta: info@dpsg.si

Matej Trstenjak
Predsednik društva:  051 270 548

Vodovnikova nagrada

Vodovnikova nagrada

Na enem izmed narečnih škofjeloških festivalov je ansambel Fantje izpod Rogle zelo uspešno zapel domnevno Vodovnikovo pesem – Pohorsko (Iz Poharja lajpiga mi smo doma). Vili Bertok, ki je bil v komisiji, jo je posebej opazil in je bila nagrajena, čeprav je domnevni avtor bil že davno pokojni (umrl je leta 1858).

Jurij Vodovnik je bil priljubljen ljudski pesnik. Prvo nagrado je DPSG podelilo v Zrečah leta 2008 na letnem srečanju društva. Sledil je dogovor s škofjeloškim festivalom, da se v bodoče nagrada podeljuje tam, v sodelovanju zreške občine. Prvotno se je podeljeval tudi Vodovnikov kipec, sedaj pa se podeljuje samo plaketa.

Vodovnikova nagrada ni nadaljevanje drugih nagrad, recimo Staretove ali Souvanove, zato jo lahko prejme tudi tisti, ki je obe drugi že prejel. Podeljuje se bodisi za življenjsko delo (tako imenovana velika Vodovnikova nagrada) ali za posebne dosežke (tako imenovana mala Vodovnikova nagrada).

 

Staretova nagrada

Staretova nagrada

Marjan Stare se je rodil 1932 v Koroški Beli blizu Jesenic. Po izobrazbi slavist je nekaj časa učil, nato pa ga je pritegnilo gledališče, še na Jesenicah, kjer je mnogo igral skupaj z ženo, potem pa sta ga zaposlila radio in televizija v Ljubljani. Tu je bil redaktor in scenarist mnogih oddaj.

Vneto je zagovarjal glasbo, tudi narodnozabavno in napisal okoli 1000 besedil. Recimo: Slovenija, odkod lepote tvoje; Lepe ste ve, Karavanke; V planšarski koči. Največ besedil je napisal za Avsenike, Vesele planšarje, Slake, Slovenske muzikante, Miha Dovžana, Borisa Kovačiča, Alpski kvintet, Beneške fante, Zadovoljne Kranjce, Borisa Franka, Dobre znance … Skoraj ni ansambla med prvimi glasbenimi skupinami, za katerega ne bi pisal. Bil je eden prvih večjih tekstopiscev za glasbo, tudi narodnozabavno.

Staretova nagrada, nagrada za posebne dosežke se podeljuje avtorjem za večletno kakovostno ustvarjanje besedil.

 

Nagrada DPSG

Nagrada DPSG

To je “stimulacijska” nagrada DPSG za izstopajoče kreativne avtorje. Nagrada se podeljuje tistim avtorjem, ki so aktivni manj časa in še niso primerni za Souvanovo, Staretovo ali Vodovnikovo nagrado in si vseeno zaslužijo priznanje za angažiranost na področju pisanja besedil.

 

Souvanova nagrada

Souvanova nagrada

Dr. Ferry Souvan se je rodil leta 1919 v Volčjem potoku, kjer je bil njegov oče, slovenski trgovec z blagom, lastnik gradu in posestva (zato še zdaj mnogi rečejo Arboretumu Souvanov park; francoski park si je zamislil njegov ded, ki je bil izobražen in tudi glasbeno nadarjen; grad so med vojno partizani požgali). Študiral in diplomiral je v Milanu, postal je dr. ekonomije.

Že doma se je naučil igrati na klavir, harmoniko, klarinet in saksofon. Že leta 1946 je ustanovil svoj ansambel, prevajal je in prirejal iz angleščine, polagoma pa postal prvi pisec besedil za narodnozabavno glasbo. Najbolj je zaslovel z Avseniki. Spomnimo se pesmi: Tam, kjer murke cveto, Večer na Robleku, Če vinček govori. Napisal je okoli 100 besedil in nekaj melodij, npr. za Triglavsko pravljico. Pozneje je postal eden prvih ljubljanskih izdelovalcev igrač, še pozneje pa plastike. Z družino je živel v Ljubljani, na Mestnem trgu. Sin in hčerka se nista ukvarjala z glasbo, so pa glasbeno nadarjeni otroci.  Souvan je umrl za rakom leta 1974, star šele 55 let. Pokopan je na Homcu pri Kamniku, v Souvanovi družinski grobnici.

V spomin na tega slovenskega pionirja v pisanju besedil za narodnozabavno glasbo se je leta 1995 na pobudo Ivana Sivca ustanovila Souvanova nagrada, ki se podeljuje posameznikom za življenjsko delo na področju pisanja kvalitetnih besedil narodnozabavne glasbe.