Izberite

Kontakt

Društvo pesnikov slovenske glasbe

Banovci 2, 9241 Veržej

E-pošta: info@dpsg.si

Matej Trstenjak
Predsednik društva:  051 270 548

Barbara Gropajc

"Zamejska avtorica s svojim glasbenim stilom."

Življenje

Delo

Nagrade

Kontakt

Barbara Gropajc

Življenje

24. avgust 1980

Barbara Gropajc, tekstopiska, pevka, mentorica in režiserka amaterskih gledaliških skupin, se je rodila leta 1980 v Prekmurju, živi in ustvarja v predmestju Trsta, v zamejstvu.

Že kot otrok se je predajala glasbi s petjem in plesom, kot samouk pa se je rada sprehajala po črno- belih tipkah harmonike in klavirja.

Svoja prva avtorska pesem nosi naslov »Štirikrat deset« v izvedbi ansambla Taims, po kateri nosi naslov tudi Taimsova zgoščenka, izdana leta 2011.

Barbara Gropajc je prvič prejela nagrado za najboljše besedilo na škofjeloškem festivalu, Večer slovenskih viž v narečju, leta 2015, za polko »Muj Maj« v izvedbi Ognjenih 7, kateri je napisala tudi melodijo. Pesmi je bila dodeljena nagrada Sklada Zveze sindikatov vseh glasbenikov Slovenije. Leto kasneje, vedno na istem festivalu, se pravi leta 2016, si je Barbara delila nagrado za najboljšo melodijo s kolegom Maticem Štavarjem za skladbo v narečju »Kdr bwš rat’la mama«. Valček je  Lisjake z ženskim duetom, pri katerem je tudi sama pela, pripeljal na stopničko absolutnih zmagovalcev festivala. Ponovno si je Gropajčeva prislužila nagrado za najboljše besedilo v narečju leta 2017 za valček »Zbugn, lastouca«, za katerega je napisala tudi melodijo. Izvajalcem, ansamblu Ano urco al’ pej dvej, pa je nova, izvirna skladba doprinesla absolutno zmago.

Triletni zaporedni uspehi na Večeru slovenskih viž v narečju, so ji odprli pot v nova sodelovanja in v svet društva Pesnikov slovenske glasbe.

Besedila naše članice iz zamejstva lahko zasledite marsikje, najbolj odmevna pa so si našla prostor tudi na zgoščenkah. Še mnogo, že uglasbenih besedil pa čaka na vzlet v širšo javnost. V veliko čast si šteje sodelovanje z ansamblom Slovenski muzikantje in Primožem Koscem, z ansamblom Aleksi Jercog s prijatelji, z Nikom Polesom in nekdanjimi Brkinci, s skupino Amor in sodelovanje s Sebastijanom Fabčičem in Sašo Zamernik za pesem »Amore, grande Amor«. Iz naštetih sodelovanj lahko razberete, da pesnica piše besedila tudi na zabavne songe. Meni namreč, da pravi avtor besedil zna ubesediti svoje misli v katerikoli melos in, da so razlike le v podajanju vsebine in v iskanju in izbiri ključnih besed. Med svoja dela uvršča tudi dve himni, ki je ustvarila zGasilsko društvu Pobegi in za osnovno šolo Trubar – Kajuh iz Bazovice pri Trstu. 

Nekateri glasbeniki pravijo, da ima zamejska avtorica svoj prepoznavni stil. Sama misli, da temu botruje okolje v katerem živi in ustvarja, oziroma mešanica slovenskih in italijanskih pritokov.

Barbara pravi, da glasbenika odkrijejo srečna srečanja. K svojemu odkritju, razvoju in rasti so nedvomno vplivala znana imena, kot so: Saša Martelanc, Aleksander Vodopivec, Tomaž Tozon, Jani Rednak, Francka Benedik, Matej Kocjančič in Milan Jež. Velik delež svojih festivalskih uspehov pripisuje kreativni žilici Matica Štavarja in Lisjakom, s katerimi še vedno ustvarja in sodeluje v večjih projektih.

Njen vokal pa lahko zaslišite tudi v avizu oddaje »Iz domače zakladnice« radia Trst A in v himni KD Kraška harmonika iz Sežane.

Od leta 2020 sodeluje s Slovenskim stalnim gledališčem v Trstu.

Leta 2021 je Gropajčeva predstavila priredbo Dylanove svetovne uspešnice v slovenski različici »Vetra tih šepet«.

Barbara Gropajc je, med drugim, naša edina članica, ki prihaja iz zamejstva.

Avtorjeva dela

Število uglasbenih del

10

Nagrade in priznanja

  • Nagrada za najboljše besedilo – MUJ MAJ, 15. Večer slovenskih viž v narečju (2015)
  • Nagrada za najboljše besedilo – ZBUGN, LASTOUCA, 17. Večer slovenskih viž v narečju (2017)

Sodelovanje

Skladbe z njenim prispevkom izvajajo Ognjenih 7, Ansambel Lisjaki, Ansambel Ano ur’co al’ pej dvej, Slovenski muzikantje, Ansambel Brkinci, Ansambel Aleksi Jercog s prijatelji, Amor in drugi.

Kontakt

Seznam članov DPSG

M

Feri Lainšček

“Meditacija je zame že, ko sedim pred praznim papirjem in čakam, da privrejo iz mene prve rime.”

Igor Pirkovič

“Če ne bi takrat poguma imeli
in src, ki so bíla v ritmu Zdravljice,
morda bi še danes po njej hrepeneli
in še bi tičali v gnezdu krivice.”

Ivan Sivec

“Kjer lastovke gnezdijo, so dobri ljudje doma.”

Jože Grgovič

“Nekega večera mu je v glavo šinila misel, da bi poizkusil napisati besedilo…”

Jure Salobir

“Ostajam zvest avtorski glasbi s slovenskimi besedili.”

Matej Kocjančič

“Življenje je lepo, le videti ga je treba s prave perspektive.”

Milan Jež

“Spoštuje kakovostno, neponarejeno glasbo in lep slovenski jezik.”

Mojca Šipek

“Da bi nekoč pisala besedila za skladbe, si je želela že v rani mladosti.”

Romana Cafuta

“Prisluhniti je treba samemu sebi in potem kar dobro gre.”