Izberite

Kontakt

Društvo pesnikov slovenske glasbe

Banovci 2, 9241 Veržej

E-pošta: info@dpsg.si

Matej Trstenjak
Predsednik društva:  051 270 548

Vinko Šimek

"Ko toti Štajerc v Dravo pade..."

Življenje

Delo

Nagrade

Kontakt

Vinko Šimek

Življenje

25. junij 1948

Vinko Šimek, slovenski komik, moderator, televizijski in radijski voditelj, pevec, besedilopisec in režiser.

Šimek je na Dunaju obiskoval igralsko šolo, kjer sta komika v njem odkrila Fritz Muliar, sloviti televizijski Švejk in Jolanda Wuehrer. Deloval je v kabarejskih predstavah, radijskih satiričnih oddajah, na javnih prireditvah, manjših hotelskih odrih in še kje. Med drugim je nastopal tudi v muziklu My Fair Lady, kjer je igral Alfreda P. Doolittla.

Z Mišo Molk je predvsem kot lik Jaka Šraufciger vodil priljubljeno TV oddajo TV Križanka. Kot lik Jaka Šraufciger je izdajal tudi zelo uspešne kasete za katere je dobil 8 zlatih plošč oz. kaset (najmanj 50.000 prodanih za eno). Prve kasete so bile za predstavništvo PGP-RTB pod vodstvom Borisa Kovačiča posnete v studiu Helidon. S strani direktorja in glavnega urednika PGP-RTB Stanka Terzića je za neverjeten uspeh dobil tudi več pohval, saj je bila njegova kaseta nakaj časa najbolj prodajana govorna kaseta v Jugoslaviji. Predvsem zaradi nastopov, ki so bili največkrat v liku Jake Šraufcigerja, velja za enega prvih stand-up komikov v Sloveniji. Na eni od turnej je imel kar 72 razprodanih dvoran, ki jih je takrat presegel le Andrej Šifrer s 74.

Lik Jake Šraufcigerja, junaka delavskega razreda, si je sicer izmislila Nela Eržišnik, po tem ko je Vinko z njo sodeloval kot partner v dialogih njenega lika Marice Hrdalo.

Pogosto je sodeloval tudi z Martinom Sagnerjem oz. njegovim likom Drašem Katalenićem Dudekom.

Kot pevec, humorist in moderator je več let na njihovih turnejah po Sloveniji in nemško govorečih deželah ustvarjal z Avseniki in Alpskim kvintetom.

Med drugim je vodil oddaje Mladi mladim, Ropotarnica, TV zrno, 28 oddaj TV žehtnik, oddaje Lojtrca domačih, Morska viža Bernardina in 20 oddaj Marjanca.

Lojtrca domačih Radia Ljubljane je bila tako uspešna, da je 1985 trikrat razprodala takrat novo dvorano Tabor. Ansamber Rž z Emo Prodnik in Romano Ogrin je njihovo uspešnico Jaka, lojtro brž preimenoval po njegovem liku in njegovi Lojtrci domačih, kjer so bili tudi prvi zmagovalci. Zelo uspešna je bila tudi njegova prireditev Marjanca, ki se je prirejala 10 let, v tem času je v Slovenijo pripeljal tudi glasbenike kot so Dunajski dečki in Roberto Blanco.

Deloval je tudi na VTV Rajka Đorđevića iz Velenja, kjer je vodil oddajo Parada humorja. V oddaji so delili nagrade Vitez dobre volje, prejeli so jo vsi pomembnejši takratni akterji aktivni na področju humorja – od Toneta Fornezzija do Toneta Partljiča. Na VTV je vodil tudi Naj vižo stoletja.

Dolgo je urejal svojo rubriko v reviji Stop, bil pa je tudi del ekipe Nedeljskega dnevnika, v času ko je ta pod vodstvom Mirana Sattlerja dosegal naklado 200.000 izvodov. Pogosto je razumljen kot pionir nekoliko bolj tabloidnega in zbadljivega pisanja.

1983 je dobil prvega viktorja revije Stop, prejel pa je tudi Zlati ekran. Med drugim je tudi dobitnik avstrijske nagrade Oberkreiner Award (2015) in Eurostar Award – združenja avstrijskih komponistov, besedilopiscev in umetnikov VÖV (2012). Je častni občan dunajskega Grinzinga.

Vodil je prireditve Pop delavnica, Slovenska popevka, kar 12-krat Festival narečnih popevk v Mariboru, od začetka je vodil avstrijski Oberkreiner Award Rudolfa Mallya, moderiral pa je tudi na radiu MM2, dvojezičnem radiu iz Maribora, ki so ga poslušali tudi v Avstriji. Je član avstrijskega društva glasbeniko in umetnikov.

Po letu 2010 se kot upokojenec pojavlja redkeje, predvsem priložnostno, največkrat z nastopi na festivalih kot so Lent, StandUpFest ali Festival Panč. Ureja prispevke o slovenski glasbi za avstrijski glasbeno revijo Musik Post in po naročilu piše šaljive pesmi.

Z ženo Sonjo Tunšek imata sinova Aljaža, ki je glasbenik in Jerneja, ki je sommelier.

Občina Maribor
Spletna stran: https://maribor.si/

Avtorjeva dela

Število uglasbenih del

90

Kontakt

E-pošta: vinko.m.simek@gmail.com

Telefon: 041 672 451

Facebook: Vinko Šimek

 

Seznam članov DPSG

M

Feri Lainšček

“Meditacija je zame že, ko sedim pred praznim papirjem in čakam, da privrejo iz mene prve rime.”

Igor Pirkovič

“Če ne bi takrat poguma imeli
in src, ki so bíla v ritmu Zdravljice,
morda bi še danes po njej hrepeneli
in še bi tičali v gnezdu krivice.”

Ivan Sivec

“Kjer lastovke gnezdijo, so dobri ljudje doma.”

Jože Grgovič

“Nekega večera mu je v glavo šinila misel, da bi poizkusil napisati besedilo…”

Jure Salobir

“Ostajam zvest avtorski glasbi s slovenskimi besedili.”

Matej Kocjančič

“Življenje je lepo, le videti ga je treba s prave perspektive.”

Milan Jež

“Spoštuje kakovostno, neponarejeno glasbo in lep slovenski jezik.”

Mojca Šipek

“Da bi nekoč pisala besedila za skladbe, si je želela že v rani mladosti.”

Romana Cafuta

“Prisluhniti je treba samemu sebi in potem kar dobro gre.”